Érthető biztosítási feltétel: az igazi innováció
... elindult Európában a Lemonade

Pár éve találtam néhány kis füzetet szüleim házában az Állami Biztosító logójával, amik biztosítási feltételek voltak a '90-es évek elejéről. Megdöbbentő volt a mai hosszú, jogászok által jogászoknak írt feltételekkel összehasonlítva egy terjedelmében néhány A4-es oldalnak megfelelő, a mindennapi kockázatok csökkentéséről, emberi nyelven írt jótanácsokkal ellátó, retro biztosítási feltételt látni. Ma, amikor már a legrövidebb lakásbiztosítási feltétel is közel 70 oldalas (de van olyan biztosító, aki majdnem 140 oldalon fejti ki saját termékét) szinte természetes, hogy az ügyfelek döntő többsége - bár a szerződéskötés során elfogadja, hogy elolvasta és megismerte - sosem olvassa végig, és meg sem próbálja megérteni az általa vásárolt biztosítási terméket (legalábbis nem a feltételek alapján). 

A héten azonban megérkezett Európába a Lemonade, és elindította szolgáltatását a német piacon.

via GIPHY

Önmagában már ez elég erős hír, hisz hollandiai licenszének és az AXA-val több évre kötött viszontbiztosítási megállapodásának köszönhetően hamarosan Németországon kívül 31 európai országban jelenhetnek meg, azonban az igazán megdöbbentő az, hogy ezzel egyidőben debütált "Policy 2.0" néven futó szerződési feltételük, ami mindössze 16 oldal... töltelékoldalakkal együtt, olvasható stílusban. Ez az igazi innováció...

Lemonade terméke - Németországban

A Lemonade pont úgy indul az európai piacon, mint anno New Yorkban. Egy jól megszóllítható célcsoportra célzott terméket indítottak, ami nem más, mint egy bérlőknek szánt egyszerűsített lakásbiztosítás. Mindössze 2 csomag közül lehet választani, ahol a közös mindkét csomagban, hogy alapvetően csak ingósságokra térít (de elég magas összegig, és elég "laza" szabályok mentén. Nincsenek például bonyolult ún. védelmi szint előírások, hogy milyen zárakat, riasztókat stb. szereljenek fel ügyfeleik). A nagyobbik csomag az alap csomagon túl tartalmaz egy személyes felelősségbiztosítást, ami tartalmazza a hazai piacon megszokott jogvédelem szolgáltatást is, mivel abban az esetben, ha valaki az ügyfelük gondatlansága, vagy egyéb cselekedete miatt megsérül, akkor biztosítanak számára ügyvédet, aki segít a jogi procedúra alatt, valamint fizetik az esetleges kártérítést is.

A Lemonade termékének egyéb paramétereiről (így a visszatérítés rendszeréről, a transzparens költségéről és a modern folyamatairől) korábban már több bejegyzést írtam, így azokat nem ismételném. Érdemes utána olvasni, mit is csinálnak még másként, és mitől írtam róluk korábban, hogy talán ők a jövő biztosítója.

Mi ez a Policy 2.0?

Ahogy már a bevezetőben írtam, egy mindössze 16 oldalas biztosítási feltétel. Sőt, ha igazán pontos akarok lenni, akkor 12 oldal, mert az első 4 egy összefoglaló a megkötött biztosítás főbb paramétereiből, szintén emberi nyelven

Miért írom folyton, hogy "emberi nyelven"? Mert például a feltétel borítóján ez szerepel:

cover_2.png

...azaz: "Szia Max! Üdvözlünk a Lemonade-nél! Tudjuk, hogy szeretni fogod itt :) "

Mennyivel jobb ez, mint a száraz: "XY biztosító YZ termékének Általános Szerződési Feltétele" felütés, nem?

A következő oldalakon a megvásárolt biztosítás összefoglalója található, a szövegbe behelyettesítve a korábban kitöltött adatokat. Azaz nem általánosságban a "kockázatviselés helyéről", hanem egyszerűen leírja, hogy "Gratulálunk, Ez a Te ingóság- és felelősségbiztosításod biztosítási feltétele, ami az otthonodra, a Kurfürstendamm 231, 10719 Berlin címre szól". Ugye mennyivel érthetőbb így?

...és az igazi meglepetés az összefoglaló oldalak után jön. Olyannyira, hogy többször hangosan felnevettem, amikor olvastam. Mégpedig elsősorban a sosem látott mondatok miatt, amit nagyon nem szoktam meg feltétel olvasások során. Az átvezetés a részletes feltételekre például egy mondat: "And now, for the full story", azaz "És akkor most jöjjön a teljes történet..." 

Illetve a bevezetőhöz képest kissé szárazabb - de még mindig könnyen olvasható és érthető - részt két ilyen oldallal törték meg:

lapok.png

Ilyet szeretnék minden szerződési feltételbe! Hogy legalább azt érezzem, hogy azok, akik írták az adott feltételt tudják, hogy kb mennyi az, amit normális ügyfelek (értsd: nem jogászok, nem is tanulnak jogot, és nem mániákus feltétel olvasók) képesek elolvasni, és megérteni. Aztán kis kávészünet, és folytathatjuk. Ez szerintem zseniális. 

Amikor pedig azt gondolnád mostmár nem érhet meglepetés jön egy ilyen bekezdés lezárásként:

"Elismerésem barátom, mert a biztosításod feltételének mestere lettél! Meséld el anyukádnak, dicsekedj vele bulikban, írd be az önéletrajzodba… mert nézzünk szembe vele, az embereket le fogod ezzel nyűgözni!"

Talán túlzásba vittem ebben a bejegyzésben a rajongást, de a fenti idézet volt az oka. Mikor először olvastam, nem hittem a szememnek. Eddig is csodáltam a Lemonade munkásságát, de most a technikai innovációikon túl rájöttem az igazi erejükre. Képesek ügyfél fejjel gondolkodni, és a marketingen túl valóban megérteni azt, min is mennek keresztül az ügyfelek például egy feltétel elolvasása során. Persze jöhet a szokásos mantra: biztos nem felelnek meg ezzel a törvényeknek, amik persze szigorúak, de erre is van válasz. Megfelelnek. Olyannyira, hogy ezt a feltételt még az USA-ban nem mindenhol hagyták jóvá, így elsőként a sokszor túlszabályzottnak gondolt európai piacon vezetik be, mert itt megkapták a szükséges visszajelzést a használhatóságáról.

A Policy 2.0-al kapcsolatban azonban van még egy érdekesség: GNU licensz alatt publikálták, azaz bárki szabadon használhatja, módosíthatja saját szerződési feltételeként, mindössze annyi az elvárás, hogy fel kell tüntetni az eredeti publikálót, illetve a módosított feltételt is GNU licensz alatt kell publikálni (azaz szintén szabadon másolhatóvá kell tenni). 

...és hol várható még a Lemonade megjelenése?

Az egyszerűség kedvéért ide egyszerűen beillesztem az oldalukon szereplő információt, és csak egy országot emelek ki:

ke_pernyo_foto_2019-06-16_19_22_25.png

...én már várom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://insurtech.blog.hu/api/trackback/id/tr7514897042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Insurtech

A blogon a biztosítások, biztosítók jövőjével foglalkozom. Összegyűjtöm azokat a megoldásokat, amik meghatározhatják ennek a szektornak és a benne dolgozóknak a jövőbeli mindennapjait.

Friss topikok

süti beállítások módosítása