Insurtech - az meg mi?
Helló Világ!

Jó filmet csakis a helyi videotékából

Tisztán emlékszem, hogy milyen megpróbáltatást jelentett gyermekkoromban friss, és jó filmhez jutni, ha valami trendi új kasszasikert akartam megnézni otthon. Egy vidéki kisvárosban nőttem fel, ahol a helyi videotéka jelentette ilyenkor a megoldást, ahol elég jó volt a felhozatal, viszont mindig sietni kellett, mert jellemzően a legjobb és legújabb filmeket sokan akartuk megnézni. Nem volt egyszerű kifogni azt a pillanatot, amikor az előző kölcsönző épp visszahozta a kiszemelt videókazettát és még nem csapott le rá senki, mert ha ez nem sikerült, maradt a várólista és a másnapi (vagy harmadnapi) filmnézés. Na ez az az élmény, amit a gyermekeim már nem fognak megélni. Nem fogják ismeri a kis kölcsönző kártyát, amire kézzel vésték fel a kikölcsönzött film címét és a kölcsönzés lejáratának napját. Először jött a netes DVD rendelés, majd a folyamatosan gyorsuló internetnek köszönhetően először az akár napokig tartó filmletöltés majd a jelen, amikor már fullHD-ban nézhetjük azonnal a filmeket akár letöltés nélkül.

via GIPHY

A világ őrült gyorsasággal változik meg körülöttünk, és alakul át folyamatosan minden, amit megszoktunk. Jellemzően mindent gyorsabban, hatékonyabban és jobb minőségben érünk el. Megváltoztak többek közt a filmnézési-, zenehallgatási-, kapcsolatfelvételi-, vásárlási- és bankolási szokásaink.

Insurtech - a biztosítási üzlet változása

Egy a sorban a biztosítási iparág is, ahol az elmúlt években, évtizedben szintén történtek változások, és több területen bebizonyosodott, hogy lehet jobb, olcsóbb, ügyfélreszabottabb megoldásokat megvalósítani a techológiák segítségével. Ezeknek a biztosítási innovációknak a gyűjtő elnevezése az "insurtech" kifejezés, mely a pénzügyi innovációk, az ún. "fintech" egyik szelete.

insurtech_cover.png

Az insurtech talán kevésbé hájpolt terület, mint általában a fintech egyéb irányai, mert maga a biztosítási szektor egy eléggé zárt, és erősen túlszabályzott üzlet, ahova nem könnyű belépni innovációkkal. Az elmúlt időszakban azonban egyre inkább látszik, hogy akár nemzetközi megoldások, akár hazai kezdeményezések kezdenek tömegekhez eljutni, és jobb, minőségibb szolgáltatást, újszerű ügyfélélményeket biztosítani.

Kevesen tudják, de Magyarország élen járt ezen a területen, köszönhetően az online alkuszok (pl a Netrisk, a Biztositas.hu) térnyerésének, akik jelentősen átalakították a KGFB piacát hazánkban. Talán annak idején még nem így hívták őket, de ők is insurtech vállalkozások, akik segítségével lassan mindenki megszokta, hogy online is lehet biztosításokat vásárolni

Több, mint 13 éve dolgozom biztosítási területen, és az elmúlt években egyre inkább azt kutattam merre tart ez a szektor, mi lehet a jövője. Számtalan érdekes kezdeményezést láttam világszerte, amik úgy gondolom érdekesek lehetnek akár a hazai szakma, akár a laikusok számára. A biztosítási iparág bár keresi az innovatív irányokat, mégis erős lemaradásban van számos területtel szemben.

via GIPHY

Elsősorban a fejlődés sebességén érezhető ez, hisz több éves (vagy akár több, mint tíz éves) technológiák használata sem jelent még meg a gyakorlatukban, amik pedig egyszerűsíthetnék a folyamataikat, illetve jobb ügyfélélményt nyújthatnának. Úgy gondolom itt az ideje annak, hogy a jelenleg még kívülálló innovátorok, fejlesztők, vagy épp biztosítóknál dolgozó belső lázadók felrázzák, és valós, gyors fejlődésre bírják ezt a szektort. 

Tarts velem, és ismerd meg a biztosítások jövőjét, vagy akár szerezz inspirációt, és válj Te is insurtech innovátorrá!

via GIPHY

(Kép forrása: 123RF Stock Fotó (Copyright))

A bejegyzés trackback címe:

https://insurtech.blog.hu/api/trackback/id/tr1513572147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Insurtech

A blogon a biztosítások, biztosítók jövőjével foglalkozom. Összegyűjtöm azokat a megoldásokat, amik meghatározhatják ennek a szektornak és a benne dolgozóknak a jövőbeli mindennapjait.

Friss topikok

süti beállítások módosítása